RUGKLACHTEN VERHELPEN

De rug bestaat uit de wervelkolom, spieren, pezen, ligamenten en zenuwen. We maken onderscheid tussen de bovenrug en onderrug. De nek maakt natuurlijk ook onderdeel uit van de wervelkolom, maar daar hebben we een apart artikel over geschreven. In dit artikel leggen we alles uit over rugklachten en over hoe je rugklachten kan verhelpen.

Anatomie van de rug

De wervelkolom bestaan uit 33 wervels, verdeeld in verschillende delen. De cervicale wervelkolom (7 wervels), de thoracale wervelkolom (12 wervels) en de lumbale wervelkolom (5 wervels). De overige wervels zijn vergroeid met elkaar een vormen het heiligbeen (sacrale wervelkolom met 5 vergroeide wervels en de coccygeale wervelkolom met 4 vergroeide wervels).

Het heiligbeen bevindt zich onderaan de wervelkolom, aan de achterkant van het lichaam tussen de twee helften van het bekken. Het zit vast tussen deze twee helften van het bekken middels het SI-gewricht (sacro iliacaal gewricht) links en rechts van het heiligbeen.

De wervelkolom bevindt zich aan de achterkant van het lichaam, in het midden, over de hele lengte van de romp tussen de schedel en het heiligbeen. Het bestaat uit wervels, tussenwervelschijven en facetgewrichten die de wervels met elkaar verbindt.

Rugklachten

Rugklachten kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, afhankelijk van de oorzaak en de specifieke locatie van de pijn. Een veelvoorkomende soort is lage rugpijn, ook wel lumbago genoemd. Dit wordt vaak gekenmerkt door een zeurende of scherpe pijn in de onderrug, soms met uitstraling naar de benen, wat niet altijd een hernia hoeft te betekenen.

Bovenrugpijn

Bovenrugpijn is minder frequent maar kan optreden door slechte houding, spierfunctie problemen, een langdurige overbelasting, een plotselinge verrekking of een eenzijdig bewegingspatroon. De symptomen zijn vaak een doffe of een scherpe pijn tussen de schouderbladen. Pijn kan worden verergerd door lange dagen zitten of stress.

Chronische rugklachten

Indien klachten langer dan 3 maanden duren, dan kun je spreken van chronische rugpijn. Deze klachten kunnen constant aanwezig zijn of erger worden bij bepaalde activiteiten. De symptomen variëren van een voortdurende pijn tot stijfheid en beperkte mobiliteit.

Ischias

Ischias is een specifieke vorm van rugpijn die wordt veroorzaakt door irritatie van de heupzenuw (de Ischiadicus). Dit leidt tot scherpe, zeurende pijn die van de lage rug naar een been of bil uitstraalt. Deze irritatie van de zenuw hoeft niet perse door een hernia te worden veroorzaakt. Veel vaker wordt deze veroorzaakt door een verstijving of verkleving van een spier, zoals dit vaak voorkomt bij de Piriformis spier.

Hernia

Een hernia nuclei pulposi (HNP), vaak hernia genoemd, is een aandoening waarbij de gelachtige kern (nucleus pulposus) van een tussenwervelschijf door een scheur van de tussenwervelschijf naar buiten puilt. Dit kan druk uitoefenen op nabijgelegen zenuwen of het ruggenmerg, wat leidt tot pijn, gevoelloosheid, of zwakte in de aangedane lichaamsdelen.

Een hernia komt het meest voor in de lage rug (lumbale wervelkolom) maar kan ook in de nek (cervicale wervelkolom) voorkomen. De aandoening kan ontstaan door slijtage, plotselinge overbelasting, of letsel. Symptomen variëren afhankelijk van de locatie en de ernst van de hernia, maar omvatten meestal scherpe, uitstralende pijn, vooral bij bepaalde bewegingen, en soms een verminderde spierkracht. Zoals eerder uitgelegd hoeft een irritatie van de zenuw niet altijd veroorzaakt te worden door een hernia. Irritatie kan ook ontstaan door druk of verkleving buiten de wervelkolom. Twijfel je aan je klachtenbeeld, neem dan altijd contact op met de huisarts of fysiotherapeut.

Oorzaak van rugpijn

Het herkennen van de soort rugklachten en bijbehorende symptomen is cruciaal voor een effectieve behandeling van de pijn. Daarom is het belangrijk om het lichaam als een geheel te zien. Zo kan lage rugpijn (en bovenrugpijn) een oorzaak hebben in de een ander deel van het lichaam. Denk aan de nek, het bekken, maar ook aan een enkel, knie of heup als daar bijvoorbeeld een blessure in het verleden is geweest. Zo kan een minder goed looppatroon door bijvoorbeeld een enkelblessure jaren geleden op lange termijn een klacht aan de rug veroorzaken. Het is om deze reden dat we bij Energenic altijd testen waar de oorzaak van de klachten zit.

Een veel voorkomende oorzaak van rugklachten is spier- en ligament verrekking. Dit kan optreden door overbelasting, slechte lichaamshouding of een plotselinge, verkeerde beweging. Daarnaast is spit (ook wel bekend als lumbago) een veelvoorkomende oorzaak, waarbij acute pijn in de onderrug ontstaat door verkramping van de spieren.

Ten slotte kunnen psychosociale factoren, zoals stress en depressie, bijdragen aan rugklachten. Stress kan spierspanning verhogen, wat leidt tot pijn, terwijl depressie de perceptie van pijn kan verergeren. Daarnaast maakt stress je zenuwstelsel op langere termijn gevoeliger. Dit kan een reden zijn dat klachten verergeren tijdens stressvolle periodes en dat een klachtenbeeld op en neer kan gaan.

Wat kun je zelf doen bij rugklachten?

Bij rugklachten zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om de pijn te verlichten en het herstel te bevorderen. Een van de belangrijkste stappen is het behouden van een goede houding tijdens zitten, staan en slapen. Zorg voor een ergonomische werkplek en gebruik een stevig, comfortabel matras (niet te hard, maar ook niet te zacht). Verder is het belangrijk om binnen de pijngrens zo veel mogelijk te bewegen (ook tijdens je werkdag). Wandelen is een goede en laagdrempelige manier van bewegen. Zorg tijdens het wandelen dat je armen kunnen zwaaien, zodat de schouders en het bekken ten opzichte van elkaar kunnen draaien en je de natuurlijke rotatie van de romp tijdens het lopen stimuleert.

Krachttraining bij rugklachten

Ben je actief in de sportschool en bekend met krachttraining? Dan raden we ja aan om de intensiteit te verlagen en oefening langzaam uit te voeren. Train altijd de maximale, pijnvrije bewegingsuitslag. Indien er toenemende pijn optreedt tijdens een oefening, dan breek je de oefening af.

Bij pijn na de training betekent dat het volume van je training te groot was. Stel je hebt 6 sets gedaan, verdeeld over 2 rug oefeningen, en je krijgt na de training meer klachten, dan doe je de volgende training bijvoorbeeld 4 sets om vervolgens te kijken naar het verschil. Indien je geen pijn hebt tijdens de oefening én na de training, dan kun je opbouwen in intensiteit.

Mocht je niet bekend zijn in de sportschool, doe dan oefeningen met lichaamsgewicht thuis. De bovenstaande regels blijven hetzelfde.

Zorg ervoor dat je altijd kunt blijven ademen tijdens de sets. Als je moeite hebt met doorademen of kreunt tijdens de set, ben je waarschijnlijk aan het compenseren (door je middenrif vast te zetten). Richt je naast je ademhaling op de targetspier: de spier die je met de oefening wilt trainen. Voel je deze spier niet (goed) aanspannen tijdens de oefening? Dan is de intensiteit waarschijnlijk te hoog en/ of je techniek niet goed. Als je beide hebt aangepast maar de targetspier nog steeds niet voelt, kies dan tijdelijk een andere oefening en maak een afspraak met ons om te laten checken waarom de aansturing van de spier niet goed is.

Onze behandelmethode voor rugklachten

Neuromusculaire therapie richt zich op het verminderen van pijn en disfuncties binnen het neuromusculaire systeem, dat spieren, pezen, gewrichten, fascia en zenuwen omvat. Deze therapie, gebaseerd op kennis van anatomie, fysiologie en neurologie en gebruikt manuele technieken om de balans en functionaliteit van dit systeem te herstellen.

Tijdens de eerste sessie krijg je al inzicht in de oorzaken van je klachten. Vaak zit de pijn op een andere plek dan de oorzaak. Door de oorzaak aan te pakken, wordt er geen tijd verspild aan symptoombestrijding. In een uitgebreide evaluatie worden alle structuren geïdentificeerd die bij je klachten betrokken zijn. Vooral bij langdurige klachten kunnen eerdere structuren behandeld moeten worden.

Meer over onze behandelmethode vind je hier!

Voor een afspraak klik je hier!

5.0
Gebaseerd op 48 beoordelingen
powered by Google
Isabelle Spronken
07:17 10 Jun 24
Michiel luistert goed naar mijn klachten en gaat op zoek naar oorzaken. De behandeling zelf is moeilijk uit te leggen en moet je ervaren, maar belangrijk is dat ik meteen effect merk in mijn lijf en met bewegen en dat dit in de loop van de dagen/weken na de behandeling doorwerkt, met bijbehorend huiswerk.Daarnaast val er ook altijd wat te lachen, dus de rit vanuit Utrecht naar A'dam helemaal waard.
Maxime Schrama
10:45 05 Jun 24
Onwijs fijn geholpen door Michiel! Door een bil- en kuitblessure was hardlopen voor mij helaas niet meer mogelijk. Na vele fysiotherapie sessies zonder resultaat voor de lange termijn was het fijn eindelijk op een plek te komen waar breder werd gekeken dan alleen de plek waar de pijn zich voordeed. In plaats van symptoombestrijding keek Michiel juist naar de oorzaak van het probleem. Door middel van spiertesten zag ik elke week resultaat en leerde ik veel over mijn lichaam en hoe spiergroepen met elkaar horen samen te werken. Ook kreeg ik tips voor oefeningen en een plan van aanpak om weer te starten met hardlopen. Nu na 6 sessies zijn beide blessures verholpen en heb ik op 26 mei een PR kunnen rennen op de 10km. Meer dan tevreden!
Yuhao Dai
10:08 01 Jun 24
Ik heb al heel lang last van kniepijn en tegelijkertijd verzwik ik mijn enkel. Michiel heeft een zeer goede kennis van de omgang met spieren en pezen. Na verschillende behandelingen worden mijn knieën steeds beter, nu ben ik vrij om te sporten en ik ben super blij met de resultaten!!!!Beveel zijn behandelingen ten zeerste aan!!!! Hartelijk bedankt
André S
16:08 10 Apr 24
Ik liep een knieblessure op tijdens het paddle-spelen en had de weken erna veel moeite met hardlopen. Omdat ik het probleem zelf niet kon oplossen, besloot ik voor de eerste keer naar een fysiotherapeut te gaan. Ik heb Michiel gevonden via een vriend en ik moet zeggen dat ik super blij ben met het resultaat. Na een paar sessies kon ik weer sporten en kan ik weer doen wat ik het allerleukste vind: sporten! Beveel zijn diensten ten zeerste aan. Bedankt maat!
Umesh Ten Kate
14:11 07 Mar 24
Ontzettend fijne sfeer en persoonlijke aandacht. Kijkt verder dan de pijnlijke structuur.
Paul Peerenboom
14:57 12 Feb 24
Michiel pakt problemen bij hun oorzaak aan waardoor zijn behandelingen anders waren dan ik gewend was. Hij heeft in 2019 mijn linkerschouder behandeld waardoor ik daarna kon krachttrainen en kitesurfen. Michiel heeft in 2023 mijn rechterarm behandeld waardoor de pijnklachten verdwenen en ik weer alles kon doen.
Edith Lute
21:16 11 Dec 23
Via mijn sportschool kwam ik bij Michiel van Energenic terecht. Ik had al ruim 1,5 jaar last van een zeurende en aanhoudende pijn in mijn schouder en arm. Michiel heeft een heel bijzondere behandelmethode. D.m.v. allerlei tests achterhaalt hij de oorzaak van de klacht en richt zijn behandeling daarop. De meeste therapeuten proberen de symptomen van de pijn te verminderen, maar Michiel gaat op zoek naar de oorzaak. Die blijkt vaak heel ergens anders te zitten dan daar waar de pijn zich voordoet. Na 8 behandelingen ben ik pijnvrij, kan ik weer moeiteloos mijn werk doen en ben ik dus vooral heel erg blij! Ik kan Michiel van harte aanbevelen aan iedereen die rondloopt met klachten die maar niet overgaan. Succes gegarandeerd!
Laurens Grootendorst
09:15 04 Aug 23
Na gediagnosticeerd te zijn met artritis in mijn borstbeen, voelde ik me ontmoedigd toen verschillende fysiotherapeuten en een orthopeed me vertelden dat er weinig te doen was, behalve cortisonen injecties om de pijn te verlichten. Gelukkig kwam ik in contact met Michiel en besloot ik het nog een kans te geven.Na slechts zeven sessies ben ik niet alleen volledig verlost van mijn klachten, maar heeft hij ook geholpen bij het aanpakken van mentale en andere fysieke klachten waarvan ik niet eens wist dat ze gerelateerd waren.Michiel's aanpak is uniek. Hij kijkt op een andere manier naar problemen, hij gaat verder dan de oppervlakte en zoekt naar het probleem achter het probleem. Zijn grondige benadering heeft me geholpen om de onderliggende oorzaken van mijn klachten aan te pakken, wat een enorm verschil heeft gemaakt in mijn herstel.Als personal trainer en een actieve sporter, is het voor mij heel erg belangrijk om mijn lichaam te kunnen gebruiken. Dankzij Michiel kan ik nu weer volop sporten en mijn beroep als personal trainer uitoefenen zonder beperkingen.Ik ben Michiel ontzettend dankbaar voor zijn expertise, toewijding en zorg. Ik zou zijn diensten absoluut aanraden aan iedereen die op zoek is naar een fysiotherapeut die verder gaat dan het gebruikelijke en echt het verschil maakt!
js_loader

AFSPRAAK MAKEN?